Hoera! Een jaar ouder en wijzer

Gisteren was ik jarig en ik mocht alweer 36 kaarsjes uitblazen. Ik kreeg een bericht: hoera weer een jaar ouder en wijzer! Dat zette me aan het denken: wat ben ik allemaal wijzer geworden afgelopen jaar? Vanochtend in de auto had ik tijd voor reflectie en ik deel graag mijn lessons learned van dit jaar met je. Ik ben benieuwd wat je hieruit herkent en welke lessen resoneren met waar jij op dit moment mee bezig bent. Deel je het met me onder deze post?

1. Je mindset bepaalt je succes

In januari startte ik een sporttraject waarmee ik de extra kilo’s van 2x gips kwijtraakte, mijn lichaam weer sterker maakte en slankere benen realiseerde. Ging dit allemaal vanzelf? No way! De meest uitdagende horde was het doel slankere benen. Dit leek mij niet haalbaar. Ik geloofde gewoon écht niet dat dat voor mij weggelegd was en resultaat bleef uit.

Mijn coach en trainer geloofden dit wel. Met hulp van mijn coach lukte om de gedachten en emoties los te zien van de gebeurtenis. Ik stelde me een doel voor de maand en mocht pas aan het eind van de maand beoordelen of het gelukt was. En…. Jawel hoor: de laatste kilo’s gingen eraf en de voortgangsfoto’s lieten een duidelijk verschil zien in de vorm van mijn benen.

Holyf*ck! Ik was verbaasd over mijn eigen kunnen. Meteen dacht ik: Als mijn mindset mijn grootste rem is…. Wat als ik met mijn business dan…. Waar zou ik dan volgend jaar staan….

Deze quote representeert de belangrijkste lesson learned uit het sporttraject. Voor mij is dit inzicht een enorme drijfveer om te bouwen aan mijn business, mijn toekomstdromen zowel zakelijk als privé. Je mindset bepaalt je succes!

2. The less you work, the more you make

Een uitspraak van James Wedmore die me helpt om kritisch te zijn op hoeveel ik werk en belangrijker nog waarAAN ik werk! Voor dit jaar heb ik op mijn planning staan om een eigen training te ontwikkelen. Het waarom dat hierachter zit is dat mijn vriend en ik graag een gezin willen en een nieuw huis waarvoor euro’s nodig zijn en op termijn ook tijd om een kleine verbouwing te doen.

Ik wil hiervoor tijd en ruimte vrijmaken. Zowel financieel, in mijn hoofd als uren in de week. Ik zal dus dingen ander moeten gaan doen en op termijn niet 40 uur in de week met opdrachten bezig zijn. De uitspraak ‘The less you work, the more you make’ is van James Wedmore en gaat over dat je WAT je doet ten dienste stelt van WAAROM je het doet en WAT je uiteindelijk wilt bereiken.

Zo merkte ik dat in de eerste 4 maanden van dit jaar mijn weken en de ruimte in mijn hoofd gevuld werden met een hele interessante interim klus, een teamtraject, voorstellen maken voor nieuwe teamtrajecten. Terwijl ik eigenlijk ruimte wilde om aan mijn programma te werken. Ik maakte ruimte in mijn agenda, op vrijdagen maar er kwam niks… 0 creativiteit, 0 ideeën = 100% frustratie.

Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat de frustratie kwam doordat wat ik aan het doen was me niet dichter naar het doel hielp wat ik voor ogen heb. Ik heb een keuze gemaakt: het teamtraject afgerond, nee gezegd tegen de verlenging van de interim opdracht zodat ik ruimte maakte voor het ontwerpen en ontwikkelen van mijn eigen training.

Zo fijn om te merken dat wanneer je ruimte maakt, er ook van alles ontstaat. Ideeën stroomden weer en het programma heeft inmiddels vorm. Ik ben trots op het programma: van Brandjes Blussen naar Samen bouwen. Omdat het een programma is dat echt wat bijdraagt voor leiders die meer structureel willen bouwen en daarover in gesprek willen met hun team. De les die ik hieruit leerde is: synchroniseer wat je doet met waar je wilt dat het uiteindelijk toe leidt. Neem af en toe afstand en stap uit de ratrace om te kijken of je nog in de goede richting aan het gaan bent of dat je rondjes rent.

3. Zet de enthousiaste onderzoeker in jezelf aan

Ik merkte dat ik aan het stoeien was met mijn rol als ‘expert’. Doordat ik mezelf bombardeerde tot expert kwam ik in een fixed mindset terecht. Post die ik schreef, opdrachten die ik uitvoerde: alles moest meteen ‘perfect’ zijn. Ik was mijn speelsheid en de ruimte om te onderzoeken kwijtgeraakt. Dit is natuurlijk funest voor iemand die aan het ontwikkelen is. Ik heb dit om kunnen buigen door mezelf weer meer te zien als enthousiaste onderzoeker.

Ik onderzoek mijzelf als teamcoach. Wat voor leider ben ik? Wat voor soort organisaties en teams passen daarbij? En welke werkvormen werken voor het team én voor mij. Ik ben er inmiddels achter dat ik geen super dominante leider ben maar meer een kameleon die heel goed aanvoelt wat een team nodig heeft en het team kan geven wat zij op dat moment nodig hebben. Ik pak leiderschap en geef sturing als een team dat vraagt maar ik kan ook heel goed het team de ruimte geven om zelf dingen op te pakken en ik kan goed motiveren en teams laten leren van hun eigen proces door aan te sluiten bij waar een team op dat moment staat. Een mooie combinatie waarvan ik nu aan het onderzoeken ben in wat voor omgeving ik deze het beste kan inzetten. Dus als je nog tips hebt van toffe organisaties of interessante opdrachten: stuur me een berichtje, ik sta open voor onderzoek! 

4 Pak leiderschap wanneer het even anders gaat dan verwacht

Soms word ik weer even op de proef gesteld. Mensen die op mijn pad komen die willen samenwerken maar wat niet past binnen mijn eigen focus, mensen die ik inhuur om mij te ontzorgen en die werk opleveren dat anders is dan verwacht, wanneer ik voor mezelf een focus heb bepaald en er allerlei zaken op mijn pad komen die me afhouden van mijn focus.

Aan de ene kant dealen met de werkelijkheid die anders is dan verwacht: flexibel zijn en meeveren. Aan de andere kant: mijn eigen grenzen en focus superscherp in de gaten houden. Ik ben van nature heel flexibel en kan goed meebewegen met mijn omgeving. Een kwaliteit die me als teamcoach dient. Als ondernemer is het zaak om mijn eigen grenzen te bewaken en dat vind ik nog wel eens lastig.

Omdat ik stiekem toch wil dat iedereen me aardig vind en ik het soms ‘egoïstisch’ vind om mezelf op 1 te zetten of omdat ik soms niet in de spotlight wil staan of omdat ik geen zin heb om kritisch te zijn omdat ik bang ben voor een eventueel conflict. Allemaal gedachtes die me soms afhouden van mijn focus en het bewaken én aangeven van mijn grenzen.

Dat betekent wel een sterk staaltje reflectie, mindwork en doorzettingsvermogen. Ik moet zeggen, ik kan mezelf al een stuk sneller herpakken dan voorheen. Inmiddels herken ik wanneer grenzen aangeven nodig is en het me steeds beter en makkelijker om bullshit gedachten en gevoelens lostelaten en feitelijk de situatie te bekijken. Dan bedenk ik: wat kan ik doen om de boel weer te bewegen in een richting die ik wil. Een inzicht en een skill die ik ook andere leiders gun. Het fijne is dat er regelmatig iets anders gaat dan verwacht dus ik kan lekker veel oefenen! 😉

Hoera! Weer een jaar wijzer

Ja, ik ben zeker wijzer geworden dit jaar! Ik ben benieuwd wat je hieruit herkent en welke lessen resoneren met waar jij op dit moment mee bezig bent. Deel je het met me onder deze post? 

Over mij - jouw droomteam

Over de auteur: Annemiek

Annemiek helpt leidinggevenden om het beste uit hun team te halen. Als klein meisje was ze al gefascineerd door groepsdynamiek en inmiddels heeft ze hier haar werk van gemaakt. Ze begeleidt teams naar een samenwerking met meer plezier én resultaat.