Eerder schreef ik een blog over het belang van de verantwoordelijkheid laten, daar waar deze hoort: in het team. Te vaak zie ik dat leiders lopen trekken aan het team met een tegenovergesteld effect: een passief team. Tot zover volg je me, toch?

Misschien vraag je jezelf nu af: hoe dan?? Hoe zorg je ervoor dat je teamleden zelf verantwoordelijkheid nemen?

Hieronder 5 tips:

  1. Zie welke patronen jullie hebben te doorbreken. Wanneer je de ontwikkelfase van een team kent, herken je dat gedrag in je team een uiting is van de dynamiek die hoort bij de ontwikkelfase van je team. Wanneer het je lukt om in jullie interactiepatronen te herkennen weet je ook wat nodig is om jullie patronen te doorbreken en te groeien met je team.
  2. Maak bespreekbaar wat je ervaart. Wanneer je voelt dat jij de kar aan het trekken bent, maak het bespreekbaar. Vertel wat je verwacht van je teamleden en wees duidelijk. En het is makkelijker dan je denk, gewoon doen!
  3. Geef jezelf ruimte om te leren. Neem niet alles persoonlijk. Kritiek op jou als leider is kritiek op hoe jij de rol als leider invult, niet op jou als persoon. Hopelijk lukt het je om onderscheid te maken tussen deze twee en kan je jezelf wat ruimte geven om te groeien in je rol als leider. Nee je doet het nog niet perfect, maar wel goed genoeg voor het moment waar jij nu staat in jouw loopbaan.
  4. Houd jullie doel en jouw rol voor ogen en vraag jezelf af:
    • Is dit voor iedereen duidelijk?
    • Gedraag jij je naar het doel en jouw rol? Of ben je stiekem toch zaken aan het oppakken die bij je teamleden horen? Wees daar alert op en stel bij als je merkt dat het niet helemaal zuiver is.
    • Is dit voor iedereen duidelijk?

5. Voel! Wat vertelt je lichaam je als je in dat lastige gesprek zit, en je keel dichtzit? Of wanneer je dat ene overleg vol energie uitgaat en check bij jezelf: wat maakt dat ik hier nu bruis van de energie? En andersom ook: check bij jezelf wanneer de energie laag is, waardoor dit komt. Zet je intuïtie in, je ‘weet’ stiekem al meer wanneer je luistert naar je gut feeling.

Ben je klaar met alleen struggelen en heb je zin om écht stappen te zetten met je team. Plan dan even een intakegesprek in waarin we kijken wat voor jou de eerste stap is.

Over mij - jouw droomteam

Over de auteur: Annemiek

Annemiek helpt leidinggevenden om het beste uit hun team te halen. Als klein meisje was ze al gefascineerd door groepsdynamiek en inmiddels heeft ze hier haar werk van gemaakt. Ze begeleidt teams naar een samenwerking met meer plezier én resultaat.