Van Brandjes blussen naar samen bouwen

 

Krijg je team in beweging zonder zelf harder te werken.

Herken je dit?

Je hebt een duidelijke visie en beeld van het resultaat dat je met je team wilt neerzetten. Toch lukt het je niet om het team in beweging te krijgen en dat resultaat met elkaar neer te zetten.

  • Je bent de kartrekker van je team.
  • Als je heel eerlijk bent, leveren jij en je team een zesje terwijl je gaat voor een tien.
  • Je verbaast je regelmatig over gedrag van teamleden: we hadden toch iets anders afgesproken? Hoe kan dit nu weer….
  • Je denkt regelmatig: ik doe dit zelf wel even, dan gebeurt het tenminste goed.

Maar het echte probleem is…

  • Je twijfelt aan je eigen leiderschap.
  • Je hebt het gevoel dat je maar wat aanrommelt met ‘gezond boerenverstand’ en dat je bedding mist.
  • Je graaft je in, in modellen en theorieën om meer te leren over leiderschap.
  • Het lukt je niet om de brug naar de praktijk te maken waardoor je blijft hangen in je hoofd.
  • Je bereid alles tot in de puntjes voor en dit kost bergen energie en tijd.
  • Ondertussen loopt je batterij leeg, voel je je rot en onzeker en gaat de tijd en energie die je in je werk stopt ten koste van je gezondheid en leuke dingen doen met mensen om je heen.

Leiderschap is een vak, maar je krijgt het niet tijdens je studie

Annemiek van Poppel

Je eigen leiderschapsstijl ontwikkelen voelt als in je eentje ploeteren.

Ik snap precies hoe je je voelt. Leiderschap is een vak, maar krijg je niet tijdens je studie. Toen ik startte in de rol van projectleider zocht ik houvast in modellen, las ik me helemaal suf en kon ik eindeloos puzzelen in mijn hoofd over hoe ik een gesprek of project ging aanpakken. Ik verbleef urenlang in mijn hoofd en vaak op zondagmiddag want dan had ik ruimte. Terwijl de mooiste en snelste leerschool voor mijn neus lag: de werkpraktijk.

Toch voelde dit uiterst oncomfortabel omdat ik het gevoel had dat ik ‘maar wat deed’. Inmiddels heb ik ruim 10 jaar praktijkervaring en veel geleerd en een bijzondere kijk ontwikkeld over leiderschap, teamontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. De combinatie van werken in praktijk en persoonlijke ontwikkeling versterken elkaar, ik geloof heilig dat dit dé manier is om te versnellen en te groeien. Van elke uitdagende situatie in je werk ligt een les persoonlijke ontwikkeling verscholen. Hoe meer je jezelf leert kennen, met al je talenten, je valkuilen en patronen, hoe leuker en makkelijker het wordt om je weg te vinden in de uitdagingen. En hoe steviger jij in je leiderschapsschoenen staat!

Vanuit mijn kennis en ervaring help ik je graag verder om:

Stevig je rol als leider of adviseur te pakken.
Hoe een team en organisatiesysteem werkt, groepsdynamiek en leiderschap.
Je vanuit een stevige basis te begeleiden zodat jij jouw rol pakt in jouw praktijk.

Is het voor jou hét moment om: te stoppen met denken en te starten met doen? Niet langer alleen aan te rommelen maar samen te versnellen? Vanuit effectief bewezen methodes, gedegen theoretische kennis jouw leiderschap te ontwikkelen en neer te zetten op een manier die voor jou werkt?

Maar gelukkig is er een oplossing!

Door zelf dingen anders te doen verandert de omgeving om je heen. Hierdoor gaat je team anders reageren en krijg je een ander resultaat. In het traject ‘Van brandjes blussen naar samen bouwen’ ontdek je dit speelveld en ga je hiermee experimenteren. Hierdoor krijg je de beweging die je graag ziet bij je team en ervaar jij dat jij aan het stuur zit.

In 3 stappen resultaat

Dit is waar we mee aan de slag gaan en tevens wat ervoor nodig is om ruimte voor jezelf te maken en stappen te kunnen zetten en de leider te worden die je al bent:

Stap 1: Stop met brandjes blussen 

Je krijgt inzicht in je eigen valkuilen waarmee je brandjes blus gedrag in stand houdt. We onderzoeken hoe brandjes blus gedrag er voor jou uitziet. En je gaat ermee aan de slag om dit super concreet te maken. Oftewel, we duiken in jouw patronen en bouwendeze om zodat jij ander gedrag gaat laten zien en hiermee een ander resultaat gaat neerzetten.

Je herkent jouw brandjes blus gedrag en voorkomt voortaan je eigen valkuilen.

Stap 2: Kies je interventie – Grip op de beweging

In deze stap ga je bepalen wat jouw team nodig heeft van jou als leider. Met de teamscan breng jij in kaart in welke ontwikkelfase jouw team zit en wat ze nou echt van je vragen. We onderzoeken ook in hoeverre jullie een gezamenlijk beeld hebben van de doelen die jullie met elkaar willen realiseren. Je ontvangt concrete oplossingen om de juiste interventies toe te passen en je team in beweging te krijgen. Je maakt de eerste stappen in praktijk en experimenteert met nieuw gedrag. Je zal snel zien dat je daardoor al andere resultaten krijgt en de dynamiek verandert op de werkvloer. Hoera, je eerste succes. Dat mag gevierd worden!

Van zomaar iets doen naar gerichte acties met een gewenst resultaat.

Stap 3: Sturing geven aan je gesprek

In deze stap pellen we gesprekken af zodat je in het moment beter begrijpt wat er gebeurd. Dit doen we aan de hand van drie communicatielagen waar je in een gesprek tussen beweegt. We verkennen deze en ik leer je hoe je kan schakelen tussen deze lagen met behulp van hele praktische zinnen die je meteen kan gebruiken in je gesprekken.

Zodat je stevig overeind blijft, je kan zeggen wat je te zeggen hebt én je de ander echt kunt horen.

In het moment stevig in je rol staan.

Ik ben Annemiek

Ooit was ik een super ambitieuze projectleider en voelde ik me overal verantwoordelijk voor. Het was voor mij vanzelfsprekend om overal ‘bovenop’ te zitten en projecten aan te sturen.

‘Als ik maar vaak genoeg laat zien wat er moet gebeuren, dan doen mensen het wel.’ Sterker nog, het liefst deed ik alles zelf, want iets uit handen geven vond ik erg lastig.

Het gevolg: mensen vroegen steeds meer aan mij hoe het moest. Daarmee ontnam ik hen hun inspraak en samenredzaamheid. Ik creëerde afhankelijkheid, waardoor ik nog sterker het gevoel kreeg dat ik alles zelf moest blijven doen. Ik ging steeds harder rennen in minder tijd. Ik deed veel van wat eigenlijk helemaal niet mijn verantwoordelijkheid was.

Zo bereikte ik het tegenovergestelde van wat ik voor ogen had. Door mijn strakke aansturing bleven resultaten uit en heb ik de creativiteit van mijn teamleden gekilled.

Gek eigenlijk dat ik in deze valkuil trapte als projectleider. Als kind voelde ik het namelijk feilloos aan als er iets in de verhoudingen tussen mensen verkeerd zat. En dan bedoel ik zodanig verkeerd dat het in de weg zat om verder te komen.Deze voelsprieten gebruikte ik als klein meisje al in de klas eniets later als jeugdige aanvoerder in mijn hockeyteam. Terugkijkend was ik toen al bezig met het creëren van de optimale sfeer en het verbeteren van de mindset van mezelf en de mensen om me heen.

Gelukkig voor mijn collega’s werd mijn fascinatie voor groepsdynamiek weer aangewakkerd. Ik experimenteerde met mijn invloed om het team te laten samenwerken.

En warempel… zelfs de controlfreak in mij begon in te zien dat je met loslaten meer bereikt. Ik leerde om dingen los te laten en te vertrouwen op anderen.

Dat ging zelfs een stap verder: ik veranderde mijn werk van controleren naar faciliteren en begeleiden. Tot mijn verbazing liep het project nog stukken beter ook. Mensen pakten met plezier meer eigenaarschap en behaalden samen resultaten die ik zelf niet kon bedenken. Mijn jeugdliefde voor samenwerkende groepen bloeide weer helemaal op.

Ervaringen van andere leiders

“Er ontstond bij mij gaandeweg steeds meer helderheid: waar mijn invloed en verantwoordelijkheid begint en ophoudt. Hiermee is mijn rol veel duidelijker geworden. Hierdoor kan ik beter de kaders en het speelveld bepalen voor mijzelf en mijn team en dat geeft een hoop duidelijkheid!”

 

Layla

“Wat ik meeneem uit dit traject is emotie en inhoud in een project te kunnen scheiden. Hierdoor kan ik in communicatie met mijn team nog beter afstemming vinden als er verschil van inzichten zijn.”

Eva

“De coachgesprekken met Annemiek hebben mij opgeleverd dat ik steeds beter kan werken vanuit mijn innerlijke kracht, overtuiging eneigenheid. Ik kan dit inzetten en laten aansluiten op de ontwikkelingen in het bedrijf en de ontwikkelingen in mijn team. Dit helpt mij om de overige problemen daar laten waar ze liggen en geen apen op mijn schouder laten zetten.”

Anke

“Ik ben nogal van de metaforen en Annemiek’s manier doet mij denken aan een elastiek. Flexibel en alles bij elkaar houden. Ze beweegt mee, analyseert desituatie om vervolgens weer te bundelen. Zo wordt het voor mij helder waar ik belangrijke stappen kan zetten en verzand daardoor
niet in onbelangrijke details. Wat mij betreft een aanrader om met Annemiek samen te werken!”

Elise