Hoe ben jij het nieuwe jaar gestart? Ik moet eerlijk bekennen dat ik vorige week nogal wat opstartproblemen had. Ik merkte dat ik nergens zin in had, mopperde tegen mijn vriend en vond dat ik van alles moest maar in actie komen, ho maar! Herkenbaar? Ik deel graag met je wat ik deed om weer op te starten.

Onderzoek waar het gemopper vandaan komt

De signalen die ik hierboven beschrijf zijn voor mij een seintje dat ik niet in de flow zit. Wellicht herken je ze wel. Als ik deze seintjes waarneem, is het tijd om even stil te staan. Wat gebeurt er? Ik projecteer mijn ontevredenheid door te mopperen op mijn vriend maar waar ben ik écht ontevreden over?

Brandjes blussen kost energie

Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik niet toekwam aan wat ik mezelf voorgenomen had om te doen. Ik was ouderwets brandjes aan het blussen. Er is ook van alles om mee bezig te zijn… De opvang van ons zoontje nu de kinderopvang dicht is, het project waaraan ik werk vroeg veel adhoc bijsturing, de voorbereidingen van een kleine verbouwing en verhuizing. En ondertussen knagen de doelen die met mezelf had afgesproken in mijn achterhoofd. Die waren nu niet in beeld omdat andere zaken de ruimte innamen. Dat kostte me energie en maakt me mopperig.

Jij weet wat je nodig hebt om weer op te starten

Ik weet inmiddels dat ik dit kan ombuigen en hoe ik mezelf kan opstarten. Dat is belangrijk, juist nu wanneer we elke week weer flexibel moeten zijn. Het is belangrijk om seintjes van jezelf waar te nemen en hierop te anticiperen met wat voor jou werkt! Jij weet wat je nodig hebt om weer op gang te komen, daar heb ik alle vertrouwen in.

Deze 5 zaken helpen mij om weer in de flow te komen:

  1. Zorg voor maximale energie. Gezond eten, regelmatig bewegen door de dag en een paar keer per week sporten en op tijd naar bed zodat je uitgerust wakker wordt. Misschien denk je: dit zijn allemaal open deuren. Toch is dit voor mij de nummer 1 tip om weer in een positieve flow te komen. Door goed voor mezelf te zorgen, krijg ik good vibes: ah weer een lekker en gezonde lunch gemaakt voor mezelf, yes! Hoppa, weer gesport: lekker! Even een frisse neus halen als beloning na een ochtendje knallen: yes! En soms zijn er ook dagen dat ik niet wandel en niet aan mijn stappen kom. Dat is helemaal niet erg, zolang ik maar bewust een keuze maak om het een keertje over te slaan. Het zijn een soort afspraken die ik maak met mezelf waar ik me in 90% van de gevallen aan houd. En als het een keertje niet lukt, begin ik morgen gewoon weer opnieuw.
  2. Zorg voor ritme in je week. Wanneer je werk veel adhoc zaken van je vraagt ligt het risico op de loer dat andere zaken voorrang krijgen dan dat die je voorrang wilt geven. Je ben druk bezig met brandjes blussen en aan het eind van de dag heb je een onbevredigd gevoel omdat dat wat je wilde doen niet klaar is. Een paar tips voor ritme in je dag en week:
    • Plan blokken in je agenda waarin je niet gestoord wordt. Daarna kan de wereld weer in brand staan en ben je beschikbaar om te blussen. Ik heb twee keer in de week een blok van 2 uur in mijn agenda staan waarop ik de stapjes zet die nodig zijn om mijn lange termijn doel te behalen.
    • Maak een dagritme dat voor je werkt. Ben je een ochtendmens? Zorg dat je in de ochtend piekt en je denkwerk doet. En die mailbox…. Met het vele thuiswerken merk ik dat deze uitpuilt, herkenbaar? De mailbox krijgt ook een plekje op de dag. Mijn oplossing is om twee keer per dag 30 minuten door de mailbox heen te gaan en deze bij te werken. Acties oppakken en inplannen, mails opruimen en dan ben ik weer bij. Wanneer ik zie dat mijn mailbox uitpuilt dan weet ik dat ik me niet aan deze afspraak met mezelf houdt ;-). Dat betekent even bijwerken en deze afspraak weer oppakken, gewoon weer opnieuw beginnen.
    • Plan reviewmomenten in. Aan het eind van de dag bepaal ik wat ik de volgende dag ga doen. Aan het eind van de week bepaal ik de drie prio’s voor de volgende week. Deze reviewmomenten zorgen ervoor dat ik even boven de dagelijkse hectiek hang, uitzoom naar het grote plaatje dat ik voor ogen heb. Ik bepaal wat is er nodig om in beweging te blijven en doelen te behalen.
  3. Stel realistische doelen en label je tijd. Wanneer je een project van 100 uur in vier weken wilt doen, check dan of je de komende weken 25-30 uur kan vrijmaken in je agenda om aan het project te werken. Te vaak zie ik dat er projecten/ acties worden uitgezet maar dat het ‘gewone werk’ ook doorloopt. Zorg dat je scherp hebt hoeveel tijd je in de week vrij hebt om aan projecten te werken en of alle commitment realistisch zijn. Ik rekende mijn doelen terug naar de uren die ik in de week beschikbaar heb om eraan te werken en dat paste niet. Dan kan ik een keuze maken: doel bijstellen of meer uren creëren of een andere aanpak.
  4. Doe wat er in je agenda staat. Herken je de neiging om te doen wat je leuk vindt? Niet zo’n leuke activiteiten naar achteren te schuiven? Ik wel. Inmiddels weet ik dat het helpt wanneer ik doe wat ik te doen heb. En dat betekent ook de minder leuke klusjes. Vaak doe ik die aan het begin van de dag zodat ik er niet de hele dag tegenaan loop te hikken. En het geeft dan meteen een voldaan gevoel. Stomme klusjes zoals de mailbox bijhouden en mijn administratie bijwerken worden lichter doordat dit bij is en het geen bergen zijn om tegenop te zien. Just do it!
  5. Plan iets in om je op te verheugen. Een hele belangrijke om toe te voegen aan dit rijtje. Het leven is namelijk meer dan alleen maar doelen halen en agenda’s doorleven. Mijn ervaring is dat als je geen ruimte maakt voor de leuke dingen dan gebeuren ze niet. Vooral in de tijd waarin alles onzeker is en de hele tijd verandert. Maak je eigen plan en geef daar vorm aan met wat wel mogelijk is en waar jij behoefte aan hebt.
    Wat mij helpt is bijvoorbeeld voorpret voor de verhuizing: elke keer een klein stapje dichterbij ons nieuwe huis. Een vakantie of weekendje weg in het vooruitzicht, daar kan ik me ook ontzettend op verheugen. En verheugen doe ik me ook op de kleine dingen: een lekkere lunch maken voor mezelf, even een half uurtje lezen op de bank, 10 minuten eerder opstaan om een ochtendmeditatie te doen, een van mijn favoriete cakes bakken en af en toe mezelf trakteren op een plakje cake met een cappuccino, een frisse neus halen, dat zijn voor mij kleine genietmomentjes door de dag.

Misschien herken je ook dat het opstarten je iets meer tijd kost na de vakantie. Zorg ervoor dat je je eigen tijd en energie bewaakt, die zijn erg kostbaar en jij bent de enige die dit kan doen. Hopelijk helpen geven deze 5 tips je inspiratie om weer in de flow te komen. Ik ben benieuwd of dit je geholpen heeft of dat je nog vragen hebt; laat het me hieronder weten!

Over mij - jouw droomteam

Over de auteur: Annemiek

Annemiek helpt leidinggevenden om het beste uit hun team te halen. Als klein meisje was ze al gefascineerd door groepsdynamiek en inmiddels heeft ze hier haar werk van gemaakt. Ze begeleidt teams naar een samenwerking met meer plezier én resultaat.