Dat was mijn reactie op paardencoaching. Ik ben geen dierenvriend. Honden vind ik stinken, katten maken me aan het niesen en hebben scherpe nagels die ik net één keer te vaak heb gevoeld. En paarden. Tsja…Heel eerlijk? Paarden vind ik groot en een beetje eng. Ze zijn krachtig en ik heb het gevoel dat ze dwars door me heen kijken. 

In de documentaire “Nu verandert er langzaam iets” zag ik allerlei vormen van coaching voorbij komen. Ook paardencoaching kwam voorbij. Er liep een man stampend door de bak zijn emoties ‘lekker los te laten’. Hij werd daarbij aangemoedigd door zijn coach die riep: “Goed zo! Gooi het er maar lekker uit!” Een situatie die mij lacherig maakte. Ik vond het een beetje een absurde setting, een stampende man, een paard dat stond erbij en keer ernaar. Inclusief een dame die hem lieflijk aanmoedigde. Net iets te zweverig voor mij. Toen.

Hoe ik in Steenwijk kwam
In 2018 volgde ik de opleiding tot teamcoach. Met een aantal coaches hebben we nog steeds contact. Eén van de coaches is Frederika van der Meer en zij werkt met paarden. Zij plaatste in de community een oproep: “Ik coach teams met hulp van paarden. Wie vind het leuk om hier een keer kennis mee te maken?” Ik las de oproep en voelde een mix van spanning, nieuwsgierigheid en dezelfde lacherigheid bij het zien van de documentaire. Een oncomfortabel gevoel maar de nieuwsgierigheid won. Zo belandde ik vorige week in Steenwijk voor een kennismaking met paardencoaching.

Met een bonkend hart
Na een korte kennismaking met de groep, maakten we kennis met de paarden. De paarden Annie en Ate waren groot! Mijn hart bonkte in mijn borst en mijn hartslag ging aanzienlijk omhoog toen Ate naast me stond…. Gelukkig zakte mijn hartslag bij de eerste oefening ;-). 

Niks zweverigs aan
We deden verschillende oefeningen die te maken hadden met leiderschap, samenwerken en er was ruimte voor persoonlijke coachvragen. Een kennismaking in de volste breedte van het coachvak. Tijdens de oefeningen lieten de paarden heel mooi zien wat er op gevoelsniveau speelt. Soms waren dit individuele zaken en soms was het iets van de groep. En dit is helemaal niet zweverig maar juist super nuchter. Een paar voorbeelden: Iemand voelde spanning, het paard begin te kauwen met zijn mond. Wanneer de energie laag werd in de groep, liep het paard weg. Bij sommige deelnemers liep het paard vrolijk mee, die pakte van nature leiderschap en waren in ‘het hier en nu’ aanwezig. Bij sommige deelnemers bleef het paard staan en was het met geen mogelijkheid in beweging te krijgen. Bij de nabespreking bleek dan vaak dat dit te maken had met iets dat bij de deelnemer speelde. Bijvoorbeeld niet kiezen of niet weten waar de deelnemer zelf heen wil. En als je het zelf niet weet… Dan komt het paard ook echt niet in beweging.

Een paard als spiegel
Ik heb tijdens deze dag geleerd dat paarden een mooie spiegel zijn van de intuïtie en dat wat er speelt op gevoelsniveau. De reden dat ik paarden eerder spannend vond, is omgeslagen naar de reden waarom ik paarden super krachtig vind. Paarden zijn een krachtig middel om inzicht te krijgen in een persoonlijk vraagstuk én in de samenwerking in teams.

Verliefd op Ate
De grootste grap vond ik nog dat ik me tijdens mijn oefening heel erg gesterkt voelde door de grote Ate die naast mij liep. Hij vergrootte mijn innerlijke kracht, ik kon de hele wereld aan. En ik voelde verbinding, met mezelf en met Ate. Ik werd zelfs een beetje verliefd… Toen ik dat tegen mijn zusje en ouders zei kwamen ze niet meer bij van het lachen: “Jij??? Met een paard geknuffeld??? Het moet niet gekker worden!”

De spanning die ik voor paarden voelde is helemaal weg en ik heb gezien dat je door je in de ruimte te bewegen met een paard aan je zij, het inzichten regent. Ben je nieuwgierig geworden? Neem eens contact op met Petra van der Zee en Frederika van der Meer van [ZeeMore] voor een kennismaking met paardencoaching. En als je Ate ziet, geef hem een knuffel!

Over mij - jouw droomteam

Over de auteur: Annemiek

Annemiek helpt leidinggevenden om het beste uit hun team te halen. Als klein meisje was ze al gefascineerd door groepsdynamiek en inmiddels heeft ze hier haar werk van gemaakt. Ze begeleidt teams naar een samenwerking met meer plezier én resultaat.