Het begint met een gedachte of gevoel dat af en toe opkomt. Een verlangen dat op de achtergrond suddert. Ken je dat gevoel? Langzaam wordt dat verlangen sterker. Dat ene gevoel komt vaker voorbij en het lijkt wel alsof dat stemmetje in je hoofd steeds harder praat. Dit bouwt zich op naar gedachten die lijken te schreeuwen in je hoofd. Tot dat ene moment dat je ze niet langer kan en wil negeren. Je besluit: Tijd voor actie!

Ik voelde dat ik een structureel tekort aan tijd en energie had. Denk jij soms ook dat wanneer plannen en organiseren een olympische sport zou zijn dat jij zeker-weten op het podium eindigt? Ik denk dat wel eens. Ik ben een goede organisator en ik plande mijn agenda week na week helemaal vol. Mijn agenda was gevuld met werkafspraken, sporten en andere hobby’s. In het weekend sprak ik af met vrienden en familie. En ik maakte vaak twee afspraken op één dag. Misschien heb je ook wel eens dat je wilt afspreken met een vriend of vriendin. Je bladert in je agenda en het eerste gaatje is over 3 maanden. Ik vind dit niet relaxt, het benauwt me. Tegelijkertijd was ik zo enthousiast aan het plannen en organiseren dat ik niet doorhad dat ik mijn eigen tekort aan tijd creëerde. Hierdoor liep mijn batterij langzaam leeg.

Tijd voor verandering
Januari 2019 was bij mij zo’n moment dat ik noodzaak ervaarde om dingen anders te doen. De wens van mijn vriend Arjen en mij om een kindje te krijgen werd steeds serieuzer. Dit zette me aan het denken. Hoe zorg ik ervoor dat ik dezelfde energieke Annemiek blijf? Hoe zorg ik ervoor dat ik de dingen die ik belangrijk vind met 100% aandacht en energie kan blijven doen? Heel praktisch: Hoe wil ik dat mijn week er strakjes uitziet? Hoeveel uur werk ik? Hoeveel tijd wil ik met ons kindje doorbrengen? Hoe wil ik dat mijn financiële situatie eruitziet? Ik keek naar mijn agenda en besefte dat ik nu dingen anders moest gaan doen om straks een betere verdeling te krijgen. Maar ja, waar begin je?

Ruimte maken in mijn agenda
Het begon met een kritische blik op mijn agenda. Ik bepaalde voor mijzelf een werk/privé balans die ok voelde en vertaalde die door naar mijn ideale dag- en weekindeling. Ik ben in de ochtend super fris en aan het eind van de middag – zo tussen 16 en 18 uur. Ik plande mijn werkzaamheden en afspraken in mijn dagritme zodat het maximale uit mijn werkdag haal en met behoud van energie.

Ook heb ik gekozen voor meer ruimte in de weekenden. Ik plan ze niet langer propvol. Inmiddels weet ik dat een weekend met een enkele afspraak én ruimte om te doen wat ik op dat moment wil doen, me veel blijer maakt. Zo heb ik de afgelopen weekenden lekker gelummeld, uitgebreid gekookt, geluncht met een vriendin, lekker kazen gekocht op de markt en een spontane boswandeling met Arjen gemaakt. Nee zeggen tegen uitnodigingen die binnenkomen als er al voldoende afspraken in de agenda staan, betekent ja zeggen tegen mezelf.

Financieel fundament bouwen
In het eerste jaar van mijn ondernemerschap werkte ik vooral aan interim opdrachten. Een bedrijf huurt mij voor een bepaalde periode in om een klus te klaren. Ik merkte dat met deze constructie mijn verdiensten beperkt zijn. Ik heb een maximum aantal uren dat ik kan werken in de week en als ik meer wil verdienen dan moet ik meer uren maken. Omdat ik op termijn juist minder wil gaan werken en ook meer wil verdienen moest ik iets anders bedenken. Ik maakte de keuze om naast interim opdrachten, ook eigen producten te ontwikkelen. Deze producten leveren een directe bijdrage aan mijn missie (lees geven mij extra veel voldoening ;-)) en hiermee kan mijn bedrijf groeien. Ook als ik straks minder ga werken. Je hebt het onlineprogramma Van Brandjes Blussen naar Samen Bouwen vast al voorbij zien komen. Het eerste product is er en dat smaakt naar meer!

De kunst van kiezen
Inmiddels is het november 2019 en ons eerste kindje is onderweg. In maart wordt de baby geboren. Bewust kiezen is iets dat elke dag terugkomt en helpt me om mijn enegrie te bewaken. Inmiddels heb ik ervaren dat er niks mis is met kiezen voor jezelf en uitspreken wat je wil. Dingen die ik vreesde blijven uit. De wereld draait gewoon door en mensen vinden me nog steeds aardig. Sterker nog, de wereld wordt er een stukje leuker door doordat er ook dingen op mijn pad komen doordat ik uitspreek wat ik wil. Dat is fijn!

Als je nu denkt: bij jou gaat alles altijd makkelijk Annemiek, dan heb je het mis! Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar soms vind ik het knap lastig om te kiezen. Je moet dingen loslaten zonder dat je weet wat je daarvoor terugkrijgt. En wat zullen anderen ervan vinden? Dit is spannend. Wat mij helpt? Ik vertrouw erop dat ik keuzes kan én durf te maken wanneer het moet. En dat ik kan bijsturen wanneer het anders gaat dan gewenst. En als ik het even niet meer weet, ken ik genoeg mensen die me kunnen helpen. Dit geeft me vertrouwen om de nieuwe situatie komend jaar aan te gaan en mee te bewegen met wat komen gaat.

Hoe is dat voor jou?
Ik ben heel benieuwd wat resoneert uit dit verhaal met jouw situatie! Welke uitdaging ben jij aangegaan? Hoe heb je dat gedaan? Ik geloof in de kracht van verhalen vertellen en ervaringen delen om samen te leren. Ik vind het superleuk als jij je ervaring met me deelt! Ik kijk uit naar je berichtje.  

Over mij - jouw droomteam

Over de auteur: Annemiek

Annemiek helpt leidinggevenden om het beste uit hun team te halen. Als klein meisje was ze al gefascineerd door groepsdynamiek en inmiddels heeft ze hier haar werk van gemaakt. Ze begeleidt teams naar een samenwerking met meer plezier én resultaat.