Over Annemiek - Annemiek van Poppel


Over Annemiek


Zat ik dan, bovenop mijn teamleden. Ik was zo’n ambitieuze projectleider en voelde me overal verantwoordelijk voor. Het was voor mij vanzelfsprekend dat ik de projectleden aanstuurde.

‘Als ik maar vaak genoeg laat zien wat er moet gebeuren, dan doen mensen het wel.’ Sterker nog, het liefst deed ik alles zelf, want iets uit handen geven vond ik erg lastig.

Het gevolg: mensen vroegen steeds meer aan mij hoe het moest. Daarmee ontnam ik hen hun inspraak en samenredzaamheid. Ik creëerde afhankelijkheid, waardoor ik nog sterker het gevoel kreeg dat ik alles zelf moest blijven doen.

Zo bereikte ik het tegenovergestelde van wat ik voor ogen had. Door mijn strakke aansturing bleven resultaten uit en heb ik de creativiteit van mijn teamleden gekilled.Van valkuil naar voelsprieten


Gek eigenlijk dat ik in deze valkuil trapte als projectleider. Als kind voelde ik het namelijk feilloos aan als er iets in de verhoudingen tussen mensen verkeerd zat. En dan bedoel ik zodanig verkeerd dat het in de weg zat om verder te komen.

Deze voelsprieten gebruikte ik als klein meisje al in de klas en iets later als jeugdige aanvoerder in mijn hockeyteam. Terugkijkend was ik toen al bezig met het creëren van de optimale sfeer en het verbeteren van de mindset van mezelf en de mensen om me heen.Mijn oogkleppen gingen af

Gelukkig voor mijn collega’s werd mijn fascinatie voor groepsdynamiek weer aangewakkerd. Ik experimenteerde met mijn invloed om het team te laten samenwerken.

En warempel… zelfs de controlfreak in mij begon in te zien dat je met loslaten meer bereikt. Ik leerde om dingen los te laten en te vertrouwen op anderen.

Dat ging zelfs een stap verder: ik veranderde mijn werk van controleren naar faciliteren en begeleiden. Tot mijn verbazing liep het project nog stukken beter ook. Mensen pakten met plezier meer eigenaarschap en behaalden samen resultaten die ik zelf niet kon bedenken. Mijn jeugdliefde voor samenwerkende groepen bloeide weer helemaal op.

"If everyone is moving forward together, then success takes care of itself."

- Henry Ford


En nu voor het echie

In de jaren daarna verfijnde ik mijn methode door nog meer ervaring op te doen als projectleider en consultant. De fascinatie voor groepsdynamiek werd groter en groter, zeker toen ik de opleiding Teamcoach volgde.

Het kon niet uitblijven: ik besloot om mijn talent voor ontwikkeling van teams écht serieus te nemen. Met gezonde spanning startte ik mijn eigen bedrijf in teamcoaching.

Dit is mijn droom: leidinggevenden helpen om het beste uit hun team te halen. Om de kracht van de groep zo in te zetten, dat het team het leuker heeft met elkaar, dat jullie samen beter worden in jullie vak en jullie uiteindelijk betere resultaten halen. 

Dan voel ik me weer even dat kleine meisje in de klas die onbewust aanvoelt wat er met de mensen om haar heen gebeurt. Alleen ben ik nu in staat om er woorden aan geven en kan ik mijn talent inzetten om anderen verder te helpen.


Jouw droomteam

Zie jij ook een droomteam voor je, maar weet je nog niet hoe je als leidinggevende jouw team kan faciliteren? 

Stuur mij een bericht en plan je kennismakingsgesprek in. Tot snel! 

KLaar met het trekken van de kar?

Ontdek met welke 10 valkuilen je brandjes-blus-gedrag in stand houdt en wat je kan doen om je team in beweging te krijgen. Stop met de kar trekken en begin vandaag nog met sturen!

Vul het formulier in en ontvang de 10 valkuilen gratis in je mailbox

Annemiek van Poppel draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches